Hoikin kylän asukkaat 1946

image
Irma Pantzarin ja Vihtori Roivaisen häät Kolmisopen Kulhuassa 1946.

Eräänä aamuna helmikuussa 1986 aloin ajatella menneisyyttä. Mitä taloja oli Hoikilla, kun tulin tänne miniäksi kesällä 1946. Aloitan perä-Hoikilta, Kanalahdesta.

Kanalahdessa oli vanha talo, jossa asui Alma Korhonen neljän lapsensa kanssa. Lasten nimet olivat Sirkka, Eino, Väinö ja Tauno. Heidän isänsä ammuttiin, taisi olla vuonna 1933.

Sitten Kaislalahti, siellä asui Mari ja Emil Lång ja lapset Kalervo, Gunnar, Kaisa ja Kaija. Heikkilässä asuivat Tyyne ja ”Hintre” Heikkinen ja lapset Elvi ja Kalle.

image
Heikkilän väki

Helga ja Reino Heikkinen rakensivat Heikkälän naapuriin talon samana vuonna, kun tulin Hoikille. Heillä oli lapset Raili ja Raimo.Korpelassa elivät Abel ja Lyyti Puurunen. Heillä oli vasta lapset Olavi ja Seppo. Syntyi vielä tyttölapsi, mutta hän kuoli.

image
Raimo ja Raili Heikkinen

Korpelasta syrjemmässä asui Heikki Mielonen Iidansa kanssa. Heillä oli kaksi lasta, tyttö ja poika. Sitten tullaan Rytkölään, jossa asui Eeva ja Toivo Rytkönen sekä pojat Väinö ja Kalle. Rytkölästä seuraava talo oli Nikola, jossa asuivat Anni ja Niko Kärkkäinen, heillä oli ottopoika Veikko. He rakensivat juuri vuonna 1946 Keskipiha- nimisen tilan.

image
Rytkölä 1990-luvulla tyhjillään.

Mari ja Hannes Soininen asuivat joen takana. Lapsia oli Pertti, Teemu ja Helvi. Sittenpä jo tullaankin meidän pihaan Päivärinteelle. Siinä asui Helena ja Kusti Roivainen ja lapset Vihtori ja Helvi. Minäkin liityin perheeseen.

image
Helvi ja Anna-Helena Roivainen Päivärinteellä.

Sitten oli Kinnula. Siellä asuivat Iida ja Yrjö Kinnunen. Heillä oli lapset Erkki, Ilmi, Paavo, Elli, Toini, Yrjö. Helena syntyi 1947. Hoikinharjulla asui siirtolaisia. He olivat Lampisia. Pikkumökissä asui kolmihenkinen perhe Niukkasia, hekin Karjalasta. Oli ahdasta!

Seuraava asuinpaikka oli Julkunen. Siellä asui Joel Julkunen vaimoineen. Lapsia oli Erkki ja Martta.

image
Joel Julkunen vaimoineen, Martta ja Erkki.

Sittenpä jo ollaan Pellonpäässä, kuvassa Kalle ja Lyydia Hirvonen sekä pojat Toivo ja Tauno.

image

Hiekkaharjussa asui Ester ja Ville Ruotsalainen. Lapsia oli Vieno, Anni, Kusti ja Helvi. Ville kylläkin oli kuollut talvella 1946.

Näin asuinpaikkoja oli 14. Hevosen kuljettava tie oli, mutta ei muuta. Postilaatikko oli Hoikinharjun saunan seinässä. Kuka sattui pysäkillä käymään, niin toi kaikkien postin. Kesällä 1947 aloitettiin tietyöt. Yksiköt jaettiin joka talolle ja sen mukaan tehtiin.

Ensimmäisen kerran ajoi linja-auto Hoikilla, kun Kusti Roivainen kuoli. Hautajaisiin mentiin 16.11. 1957. Talvet tie oli tukossa aina, hevosella vaan ajettiin. Kanalahdessa asui Savo-lehden päätoimittaja Juuso Koistinen. Hän täytti tammikuun alussa 1960 50 vuotta. Koistinen aurasi tien auki juhlaväkeä varten.

Tämä oli iloinen asia minulle, sillä pääsin autolla Hoikinharjun luota keskussairaalaan synnyttämään 3. päivä tammikuuta yöllä Airaa ja Mauria. Kylällä ei ollut sähköjä, kaasu- ja öljylamput oli valona. Ei ollut muovivaippoja, kaikki kastui, kun rupesi kastumaan. Siinä passasi kaksosia hoitaa!
Irma Roivainen (1986)

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s