Kotiseuturakkauden ylistys

Pöljällä toimi 1950-luvun alkupuolella erittäin aktiivinen Nuorisoseura. Seura julkaisi omaa lehteä, Kotipoluilta. Oheinen teksti on seuran lehdestä 1950-luvun alusta. Kirjoittajaa voimme vain arvailla, sillä tekstin alla lukee vain ”Toimitus”. Kuvat olen lisännyt tekstin lomaan. Alkuperäisessä jutussa ei ollut kuvia. Pöljän Nuorisoseuran arkisto on säilynyt Siilinjärven kotiseutuarkistossa.

Näkymä Pöljänjärvelle Ollikkalasta.

Sanottakoon ensiksi: kolme. Tämä kolmonen on ihmeellinen luku. Se ei näet sovi pariksi minkään luvun kanssa. Mutta siitä huolimatta kolmonen esiintyy Pöljällä tavallista useammin ja merkityksellisemmin. Ensiksi mainittakoon, että kylämme rajoittuu kolmeen kuntaan, Maaninkaan, Lapinlahteen ja Siilinjärveen. Kolme virallista tietäkin on täällä: Hoikintie, Iisalmen maantie ja rautatie. Kolme on myöskin keskentekoista tietä, nimittäin Pöljänjärven, Hökösen ja Munakan tiet. Kun ajattelemme järviä, niitä keksimme Hoikinjärven, Pitkänjärven ja Pöljänjärven. Kylämme keskustasta löytyy myöskin Pulasteenlampi, Kokkosenlampi ja Maaninkalampi.

Jos tarkastelemme näköaloja, niin vallan lähellä on Lintuniemi, Repolahti ja Luenlahti. Kuuluu täällä olevan myöskin Pohjolanmäki, Kokkosenmäki ja Saarisenmäki, joissa kaikissa ihmiset elävät ja vaikuttavat.

Luokaamme katsemme valistuksen vainioille, niin tiedämme täällä olevan Hökösen, Pohjolanmäen ja Pöljän koulut. Seuratoiminnassa vakuttaa Maamiesseura, marttaseura ja Nuorisoseura. Sanotaan täällä olevan myöskin maalaisliiton paikallisosaston, Ponnistuksen kyläososton ja Pienviljelijäosaston. Vielä mainitaan tarkastusyhdistys, Hökösen pienviljelijäyhdistys ja työväenyhdistys. Kaikki vaan kolmosen ryhmänä kummettelevat.

Näissä kaikissa seuroissa kuuluu olevan virkailijaakin, nimittäin puheenjohtaja, sihteeri ja rahastonhoitaja.

Kansa mainitsee kylässämme olevan kolme erikoisaluetta: Etelä-Pöljä, Keski-Pöljä ja Pohjois-Pöljä. Pohjois-Pöljä on jakautunut Hoikin, Kokkosenmäen ja Pohjolanmäen kyläryhmiin.

Vielä Pöljällä on kolme puroakin, mutta minä en tiedä niiden nimiä. Mitkä ne ovat, ehkä yleisö tässä auttaa toimitusta.

Sanotaan täällä olevan kirkkotien, maantien ja rautatien lisäksi Itäkallion, Puustellin ja Kokkosen seisakkeetkin.

Sitten täällä on Millerin puoti, osuuspuoti ja Hoffrenin puoti.

Vielä meillä kuuluu olevan esimies, vesimies ja metsämies. Nyt meillä on asiantoimittaja, tämän seuralehden toimittaja ja lisäksi tyhjäntoimittaja.

Soittajia koitin löytää myöskin kolme, mutta siitä ei tullut mitään, ellei lukuun lisätä suunsoittajia, joita meillä on muillekin antaa.

Tässä niitä toimituksen löytämiä kolmosia on, mutta jos joku keksii lisää, niin mielihyvin ne lehden toimitus julkaisee. Nyt voisikin pakinani Pöljän kolmosista päättää huudahtamalla:

Pöljäläinen, vaikka sinä Kolme kovaa koetat, niin usko, taistele ja voita elämäsi kovassa koettelemuksessa. Aina sinun tulee muistaa, että Luojasi on sinulle antanut ihanan asuinsijan ja viljavat pellot kauniine rantoineen, saarineen ja salmineen. rakasta niitä, helli niitä ja niille kaikkesi uhraa, sillä sen kaunis ja rakas kotiseutumme ansaitsee.

552001_364762906931930_644121576_n

Ylempi värikuva on kuvattu Ollikkalan pihapuusta Pöljänjärvelle päin. Ollikkalan talon arkistot.
Alempi kuva on näkymä Kokkosenlammelle Kärängänharjulta. Pohjolanmäen talon arkisto.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s